Maia Sandu – Candidatul Dreptei la Prezidențiale

După aproape douăzeci de ani, Moldova își va alege președintele în mod direct. În urma deciziei controversate a Curții Constituționale, Parlamentul a stabilit data alegerilor pentru 30 octombrie. Facând abstracție de modul cum s-a revenit la alegeri directe, scrutinul prezindențial constituie poate ultima șansă de a păși pe făgașul revenirii la normalitate sau, dimpotrivă, capitularea definitivă în fața unui cartel politic al cărui coordonator executiv s-a autoîntitulat Vlad Plahotniuc.  Astfel, miza acestor alegeri este mai mare decât oricând. Fie redăm țării un suflu democratic prin alegerea unui președinte cu integritate, curaj și pricepere de a se opune feudalismului politic instituit de o vreme în țară, ori îi lăsam pe Candu, Tănase și Dodon să-l încoroneze prim ministru pe cel mai urât dintre Moldoveni.

Realitățile politice din ultimul timp indică un lucru cert – doar Andrei Năstase și Maia Sandu se pot impune în fața unui candidat susținut mai mult sau mai puțin deschis de Plahotniuc. Cu toate acestea, vedem că cei doi, deși sunt aliați naturali, nu dau semne de colaborare, fiind într-o competiție acerbă. Ambii și-au indicat disponibilitatea de a candida la prezidențiale. Năstase a și fost propus oficial de către Consiliului Naţional Politic al partidului Platforma Demnitate şi Adevăr pe 20 martie. Asta deși data alegerilor înca nu era stabilită. Punând carul înaintea boilor, tradează o încercare înverşunată de a impune un candidat unic din partea dreptei fără consultări cu eventualii parteneri, dar, mai cu seamă, fără a analiza profesionist și echidistant șansele celor doi potențiali concurenți. Dacă se va merge pe calea unei lupte oarbe pentru putere, ambii vor fi înfrânți, exasperând electoratul de dreapta, care deja este cu moralul la pamânt după mai bine de un an de proteste.

Totuși, care din cei doi este un candidate mai bun? Cine are șanse mai mari de izbândă? Putem evalua ambele candidaturi din persepectiva: 1. Studii și experiențe profesionale; 2. Vizibilitate și integritate; 3. Calități de leadership; 4 Scorul și trendul în sondaje.

La capitolul CV, atât studiile juridice ale dlui Năstase (1993 – 1997: ”Alexandru Ioan Cuza”, Iași) cât și cele economice ale dnei Sandu (1989 – 1994: Academia de Studii Economice a Moldovei, Chișinău) îi califică pentru funcția de președinte, cu atât mai mult că formal nici Constituția și nici legea cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui nu conțin referințe în privința studiilor. Totuși, Maia Sandu mai deține un masterat în relaţii internaţionale (1995-1998: Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova) și un al doilea masterat în administraţie publica (2009 – 2010: Harvard Kennedy School of Government).  În scurt timp după absolvirea facultății, Năstase devine procuror, iar peste doi ani vicedirector al Air Moldova. După ce instanţele de judecată au decis desfiinţarea întreprinderii moldo-germane Air Moldova, în 2002 Năstase devine avocat, avînd clienți cu dosare de rezonanţă, inclusiv la CEDO. În același timp, după facultate Maia Sandu devine consultant la Ministerul Economiei. Activează apoi în cadrul Oficiul Băncii Mondiale, pentru ca în 2005 să preia conducerea direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare din cadrul Ministerul Economiei.  Pleacă în scurt timp, devenind consultant în cadrul Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, iar apoi consultant pe reforma administraţiei publice centrale în cadrul Guvernului. Ulterior, a activat în SUA drept consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale. Revine în 2012 pentru a deveni Ministru al Educației.  Deși are o ascensiune mai puțin fulminantă, Sandu este mai consecventă în atingerea succeselor profesionale.

051215-gpsa-0459_f_small

La capitolul vizibilitate și integritate diferențele sunt la fel de prezente. Ambii au trezit interes sporit din partea publicului și au fost mediatizați pe larg în ultimiii ani. Maia Sandu a fost în atenția presei în calitate de ministru, candidat la funcția de premier și viitor lider de partid. Cu toate acestea, ea a reușit să evite orice suspiciuni de corupție, pe când Andrei Năstase a fost mereu asociat cu clienții săi Viorel şi Victor Ţopa.  Năstase a criticat dur caracatiţa oligarhică a lui Plahotniuc, fiind apreciat chiar de actualii oponenți politici, cum ar fi deputatul socialist Bogdan Țîrdea.  Maia Sandu a luptat și ea deschis cu fenomenul corupției din sistemul educațional, denunțând complicitatea prin inacțiune a Consiliului Superior al Magistraturii. Sandu este un exemplu de transparență în ascensiunea sa profesională, pe când acuzațiile la adresa integrității lui Năstase, mai mult sau mai puțin fundamentate, îl fac mai vulberabil.

Un bun candidat la președinție trebuie să posede vădite calități de leadership. Năstase a reușit să canalizeze dezamăgirea alegătorilor în proteste de masă, însă tot el a fost aproape de a scăpa mulțimea de sub control. Apoi, meritul pentru succesul inițial al mișcării protestatare  îi revine întregii Platforme Demnitate şi Adevăr, iar declinul protestelor se datorează  lipsei de viziune și politizării excesive. În plus, spre deosebire de Sandu, Năstase a ales calea cea mai ușoară când a preluat Partidul Forţa Poporului creat de fostul ambasador al RM în SUA Nicolae Chirtoacă. Năstase a mizat naiv pe iminența unor alegeri anticipate. Sandu, însă, a ales o cale mai dificilă, cea de a construi un partid nou.

Maia Sandu

Andrei Năstase

Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, 10-21 februarie 2016

9,1%

14,6%

International Republican Institute  (Magenta Consulting), 11 – 25 martie 2016

10%

12%

Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, 1-10 aprilie 2016

17,4%

11,9%

Institutul de Politici Publice        (CBS AXA) 16 – 23 aprilie 2016

12,9%

7.7%

Probabil cel mai important factor este totuși opinia alegătorilor. Deși inițial Năstase părea avantajat de sondaje, ultimele studii sociologice relevă întâietatea dnei Sandu. Observăm un trend ascendent clar în favoarea Maiei Sandu și unul la fel de pronunțat, dar descendent, în cazul lui Andrei Năstase.  Odată cu lansarea Partidului  Acțiune și Solidaritate, putem să presupunem că trendul va continua să o avantajeze pe Maia Sandu.  În acest context, Năstase și echipa PDA ar demonstra înțelepciune politică prin decizia de a susține candidatura dnei Sandu. Ori, lipsa unei asemenea susțineri va distruge șansele ambilor candidați, demonstrând  egoism și miopie politică. Deficitul unei gândiri strategice din partea PDA și acțiunile ad-hoc bazate pe emoții au contribuit involuntar la cimentarea actualului regim. Alimentarea anxietății în societate fără a oferi o alternativă viabilă nu a făcut decât să agraveze condiția oamenilor ajunși la limită disperării, facându-i astfel mai ușor atrași de ”stabilitatea” oferită de guvernare. Alegerile prezidențiale oferă o șansă unică dreptei pro-Europene de a se reabilita înaintea scrutinului parlamentar din 2018. Un parteneriat credibil între PDA și PAS ar inspira oamenilor încredere. După ce astă iarnă s-a convins de fățărnicia lui Usatii și Dodon, cu certitudine Năstase își dă bine seama că Maia Sandu este unicul partener de încredre. Fără îndoială, Andrei Nastase are un mare potențial politic. Un număr impunător de oameni au enormă încredere în el. Așadar, inclusiv de dragul acestor oameni, Năstase și echipa PDA vor avea de facut o alegere deloc ușoară.

13103428_600791793420958_7028552783734769488_n

One response to “Maia Sandu – Candidatul Dreptei la Prezidențiale

  1. Pingback: Igor Dodon Profită de Patimile după Candidatul Unic | Moldovan Politics

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s