Igor Dodon Profită de Patimile după Candidatul Unic

Republica Moldova are parte de o campanie prezidențială inedită. Din cei 12 candidați la funcția supremă în stat, aproape toți sunt fie direct sau indirect asociați cu Vlad Plahotniuc și verticala puterii meșterită cu multă dibăcie de acesta. Doar Maia Sandu, Andrei Năstase și probabil Dmitrii Ciubașenco nu pot fi acuzați de careva tangențe cu oligarhul social democrat și filantropul electoral – Plahotniuc.  Restul candidaților, fie sunt asociați direct cu guvernarea (Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Iurie Leanca, Valeriu Ghileţchi), fie trezesc suspiciuni de colaboraționism (Inna Popenco, Igor Dodon, Silvia Radu, Maia Laguta,). Popenco îl are în spate pe Ilan Șor, cel care îi toarnă la CNA pe oponenții lui Plahotniuc, dar evită să facă același lucru în cazul aliaților Coordonatorului Executiv. Radu și Laguta au fost, probabil, încurajate de filantrop, primind asigurări despre trecerea formalităților de la CEC. Altfel, nici Radu nici Laguta nu ar fi reușit să acumuleze numărul necesar de semnături. Miza este evidentă: Maia Laguta va parazita pe coincidența de prenume cu Maia Sandu, pe când Silvia Radu are o misiune mai complexă – de a se poziționa drept o altenativă veritabilă candidatului unic. E de remarcat că Radu a chel­tuit în doar nouă zile de campanie 1 878 949 lei, dintre care 1 173 515 lei, au fost plătiți pos­tu­lui Prime TV, pro­pri­e­ta­rul căruia este Vla­di­mir Pla­ho­t­niuc. În lipsa oricărei șanse de accedere în turul doi, investițiile exorbitante ale Silviei Radu nu au o explicație rațională, decât dacă sunt compensate de cineva…

Totuși, Dodon este marea enigma când vine vorba de relația sa cu Plahotniuc. Declarațiile lui Dodon creeză iluzia unui politician aflat într-o intransigentă opoziție față de oligarh, dar (in)acțiunile sale spun altceva. Să le luam pe rând:

1. Dodon a fost acuzat de însuși Marian Lupu că din postura sa de vicepremier și ministrul economiei a favorizat interesele lui Plahotniuc de monopolizare a unor sectoare din economie (importul de carne și pește, exportul de vin), privatizări obscure etc.

dodon-lupu-2009

2. Dodon a fost acuzat de Renato Usatii și Mark Tkaciuk că a primit 3 milioane de Euro de la Filat și Plahotniuc în schimbul votului pentru Nicolae Timofti în 2012.

big-igor-dodon-a-cerut-desfasurarea-de-urgenta-a-sedintei-extraordinare-a-parlamentului0_c9b5893a8fd47b14434430d6cfe86b8a

3. Conform investigației jurnaliștilor independenți de la RISE Moldova, Dodon ar fi primit 33 milioane de lei din Rusia prin Bahamas pe un cont la VictoriaBank. După scandaloasa eliminare din alegerile parlamentare a partidului Patria din cauza finanțării din exterior, nicio instituție de stat nu s-a autosesizat în cazul lui Dodon. De ce oare?

igor_dodon_-_rise4. După lipsirea de licență a postului NIT, presiuni enorme din partea guvernării asupra JurnalTV și a altor instituții media de opoziție, Dodon reușeste să-și edifice un adevarat trust media de partid (AccentTV, NTV Moldova, ziarul Argumenti i Fakti). Să fie acesta un noroc orb sau dovada bunăvoinței oligarhului?

5. La un an după votul pentru Timofti, Dodon și-a procurat o casă de 2.3 milioane de lei, grație unui credit preferențial de 1.5 milioane de lei de la Victoriabank. Dodon a confirmat public că acordarea creditului preferențial a fost produsul relației sale cu conducerea băncii. No comment! Doar că, într-o situație similară, președintele Germaniei a fost nevoit să-și dea demisia.

6. Relația de vasalitate dintre Dodon și Plahotniuc este imortalizată de vestitul gest al lui Plahotniuc în adresa lui Dodon. Această vasalitate transpare de fiecare dată când Dodon îi face jocul oligarhului, fie renunțând din senin la proteste anti-oligarhice sau chiar oferind guvernării spațiul destinat propriului protest, dar mai cu seamă prin mimarea unor moțiuni parlamentare de fațadă sau prin legitimarea guvernării prin intermediul unor adresări comode la Curtea Constituțională, menite să distragă atenția publică prin mimarea unei opoziții acerbe.

Această campanie, fiind produsul unei decizii dubioase a Curții Constituționale, este cam anapoda. A fost organizată în pripă, cu multe întrebări la capitolul procedural, însă cea mai mare meteahnă a fost legată de epopeea candidatului unic din partea opoziție pro-Europene. Învălmășeala de pe centru-dreapta i-a lăsat culoar liber lui Dodon, care nu doar și-a solidificat statutul de lider pe stânga datorită absenței lui Usatîi,  dar a curtat nestingherit electoratul indecis. Sandu si Năstase s-au duelat luni în șir pentru a ajunge într-un final la o decizie ce putea fi luată acum o lună sau doua în urmă. Acest răgaz i-a permis lui Dodon să se detașeze considerabil, sperând chiar la o victorie din primul tur. Cele două săptămâni rămase vor necesita un efort colosal din partea activului PAS, PPDA, PLDM pentru a reduce din acest handicap. Există oare suficientă încredere și coeziune între cele trei entități politice pentru a-și canaliza eforturile într-un mod eficient? Greu de spus. Un lucru este cert, nu mai e timp de pierdut!

Totuși, este remarcabil că Năstase a demonstrat suficientă maturitate politică, facând un gest cu adevărat revoluționar pentru politică moldovenească. Mișcarea lui Năstase i-a luat prin surprindere inclusiv pe strategii democraților, care au reacționat penibil, declarând ca retragerea lui Năstase reflectă faptul că Marian Lupu devine principalul candidat pro-european. La fel de jenante sunt invitațiile reciproce la dezbateri dintre Lupu și Dodon. Asemenea încercări de legitimare reciprocă prin excluderea din ecuație a Maiei Sandu – candidatul cu șanse din ce în ce mai mari de a învinge în turul doi, nu fac decât să confirme târgurile ascunse dintre Dodon și Plahotniuc.

Dacă e să ne reamintim cum a devenit PSRM cel mai mare partid din Parlament (excluderea lui Usatii, clona care a furat 5% de la PCRM), devine tot mai clar de ce Socialiștii și preacuviosul Dodon nu au niciun aliat în opoziție. Raspunsul pare să fie la suprafață: pentru că aliații lui Dodon sunt la guvernare!

video-dodon-nu-a-votat-demisia-lui-plahotniuc-din-parlament-in-2012-nu-particip-la-aceasta-farsa-22552

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s